2024. november
2024. október
2024. szeptember
2024. július
2024. június
2024. március
2024. január
2023. október
2023. február
2022. november
2022. június
2022. április
2022. március
2022. február
2021. december
2021. november
2021. október
2021. július
2021. június
2021. március
2021. január
2020. december
2020. szeptember
2020. augusztus
2020. július
2020. április
2020. január
2019. november
2019. augusztus
2019. április
2019. március
2019. február
2018. december
2018. október
2018. szeptember
2018. augusztus
2018. július
2018. június
2018. május
2018. április
2018. március
2018. február
2018. január
2017. december
2017. november
2017. szeptember
2017. augusztus
2017. június
2017. május
2017. április
2017. március
2017. február
2017. január
2016. december
2016. november
2016. október
2016. szeptember
2016. augusztus
2016. július
2016. június
2016. május
2016. április
2016. március
2016. február
2016. január
2015. december
2015. november
2015. október
2015. szeptember
2015. augusztus
2015. július
2015. június
2015. május
2015. április
2015. március
2015. február
2015. január
2014. december
2014. november
2014. szeptember
2014. augusztus
2014. július
2014. június
2014. május
2014. április
2014. március
2014. január
2013. december
2013. október
2013. augusztus
2013. július
2013. június
2013. május
2013. április
2013. március
2013. február
2013. január
2012. december
2012. november
2012. október
2012. szeptember
2012. augusztus
2012. július
2012. június
2012. május
2012. április
2012. február
2012. január
2011. december
2011. szeptember
2011. július
2011. június
2011. május
2011. április
2011. március
2011. február
2011. január
2010. december
2010. november
2010. október
2010. szeptember
2010. augusztus
2010. július
2010. június
2010. május
2010. április
2010. március
2010. február
2010. január
2009. december
2009. november
2009. október
2009. szeptember
2009. augusztus
2009. július
2009. május
2009. április
2009. február
2009. január
2008. november
2008. október
2008. augusztus
2008. július
2008. június
2008. január


Ismerjük meg a Formosant!
2011. 05. 25.

AZ előző cikkünkben a L-Karnitint ismerhettük meg részletesen, most pedig a FORMOSAN étrend-kiegészítőnk többi hatóanyagát és együttes hatásukat vizsgáljuk meg!

A Formosan kapszula a diéta hatásfokát és eredményességét növelő korszerű fogyókúrás készítmény. Növényi eredetű hatóanyagot tartalmaz, mely befolyásolni tudja a zsíranyagcserét, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását.

Az alábbiakban megismerhetjük a három fontos alkotóelemét a terméknek. L-karnitin, Garcinia cambogia, Króm.

Az L-karnitin ( ß-hydroxi – γ – trimatilaminobutirát) az emlősök és azon belül is az emberi szervezet egyik fontos alkotórésze, melyet legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmaz. Az L-karnitin az emberi szervezetben többlépcsős folyamatban képződik, előállításához szükséges számos vitamin, aminosav és vas. Az L-karnitin szerepe a szervezetben többfunkciós. Az L-karnitin központi szerepet játszik abban, hogy a tárolt zsírraktárakból a hosszú szénláncú zsírsavakat a sejtekhez szállítja, ezáltal rendben tartja zsíranyagcserét, másrészt a szervezet számára mérgező anyagokat (rövidszénláncú zsírsavak) eltávolítja, így méregtelenítő funkciót is betölt (Shimada, 2007).

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is a vörös húsok, mint például a birka, kecske, juh vagy a szarvasmarha és a sertéshús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk 300 és 2300 mg / kg hús érték között változnak. A fehér
húsok (csirke, pulyka) L-karnitin tartalma alacsonyabb, a vörös húsok értékeinek alsó határán mozog. A növényi eredetű táplálékok viszont igen keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak L-karnitinból. (Ez alól kivétel a gomba 298-500 mg / kg) (Seline, 2007).

Az L-karnitin előtagja az L a molekula kémiai helyzetére utal. A D variáció a természetben nem található meg, következésképpen nem tud hasznosulni megfelelően a szervezetben. Az L konformáció teljesen természetes, nem toxikus, igen nagy százalékban hasznosuló formája a karnitinnek. A szervezetünk által termelt L-karnitin a napi szükséglet körülbelül negyedét fedezi csak. A többit a táplálékkal tudjuk felvenni (Arenas, 1998). Ezért a napi L-karnitin szükséglet függ az elfogyasztott táplálék minőségétől, de az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szokások megváltozása miatt szükséges lehet az L-karnitin pótlása étrend kiegészítőkkel. Magyarországon a ma ajánlott L-karnitin bevitel 500 mg / nap ( Svác: 1000 mg / nap; USA: 20 mg / ttsúly kg / nap). Az L-karnitin fontos szerepet játszik a testsúly csökkentésében is, szedésekor fokozódik a zsíranyag-csere, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását. Sportolás, mozgás előtt érdemes fogyasztani illetve a fogyókúra hatékonyságának növelésére érdekében.


A Garcinia cambogia – indiai nevén Malabar tamarind - Dél-India Konkán nevű részén őshonos évelő növény, mely bőségesen terem az örökzöld esőerdőkben. A gyümölcsöt évszázadok óta használják a tradicionális gyógyászatban hepatitisre, különféle fertőzésekre, megfázásos megbetegedésekre is (Koshy, 2001).


A Garcinia cambogia gyümölcse 10-30% tartalmaz hidroxi-citromsavat (Burdock, 2005), illetve a szárából izoláltak eddig garcinolt (Masullo, 2010).
A Garcinia cambogia hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmazó kivonata általános étrend kiegészítőként ismert kiváló étvágycsökkentő és fogyasztó hatása miatt. A HCA az anyagcserében az ún. citromsav ciklusban gátolja az ATP-citrát liáz (E.C. 4.1.3.8) enzim aktivitását, aminek hatására a citrátból nem képződik acetil-CoA, gátolva ezzel a zsírsav szintézis első lépését. A HCA természetesen tudja befolyásolni a jóllakottságot ezáltal megelőzi a túlzottan sok étel elfogyasztását. Mellékhatása nincsen, még nagyobb mennyiségben (1500 mg/ HCA/kg/nap) sem okoz hasmenést (Burdock, 2005).

Napjainkban testsúlycsökkentő hatása mellett gyógyhatása miatt is egyre inkább elterjedtebbé válik a fejlett országokban olyan betegségek kezelésére is mint a Helicobacter pylori által okozott gyomorfekély. Egy másik hatóanyaga, a már említett garcinol antibiotikus aktivitást mutat az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) ellen is (Masullo, 2010).
 

Króm

A készítményben levő aktív krómvegyület vércukorszintünket szabályozza, s ezen keresztül csökkenti éhségérzetünket.
Az egészségmegőrzésben a megfelelő étrend és fizikai aktivitás szerepe kétségtelen. Együttes hatásuk még kifejezettebb. Különösen az étrend nyomelem tartalmára vonatkozóan gyűlnek az adatok azegészségmegőrzésben és a fizikai aktivitásban játszott szerepüket illetően. Az ásványi anyagok ésezen belül a nyomelemek számos enzimrendszer aktiválása révén az alapvető életfolyamatokhoz nélkülözhetetlenek (Simon-Szilágyi, 2003).


A szervezet aktív elemei közé tartoznak: kalcium, klór, króm, kobalt, réz, fluor, jód, vas, magnézium, mangán, molibdén, foszfor, kálium, szelén, nátrium, kén, vanádium és cink. Bármennyire is fontosak a vitaminok, az ásványi anyagok nélkül semmilyen hatásuk sem érvényesülhet. Bár a szervezet néhány vitamint képes előállítani, egyetlen ásványi anyagot sem tud előállítani. A krómnak jelentős szerepe van a cukorháztartásunkra, az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát anyagcserében. Csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. Segíti a fehérjéket eljuttatni oda ahol szükség van rájuk. Hivatalosan javasolt napi felvételét nem állapították meg, de 50-200μg felel meg a felnőtt ember átlagos napi felvételének. Ahogyan öregszünk egyre több krómot tart vissza szervezetünk (Earl, 2000).

Kísérletek során megállapították, hogy a magas inzulinszintet, a csökkent glükóz toleranciát enyhíteni  tudta beteg emberekben. Leginkább a cukorbetegség kiegészítő kezelésében sikeres az alkalmazása, továbbá a test zsírtömeg szabályozásában is pozitív hatással bír, mérsékelt fogyasztó hatása van (Suhad, 2000).


Pintér Szilvia - Mikrobiológus


Irodalom: Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362. Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362. Asha Sarah Koshy et al. (2001): Flavonoids from Garcinia cambogia lower lipid levels in hypercholesterolemic rats. Food Chemistry 72 pp. 289-294. Dr. Earl Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, Kecskemét (2000). George Burdock (2005): Garcinia cambogia toxicity is misleading. Food and Chemical Toxicology 43 pp. 1683-1684. Milena Masullo et al. (2010): Polyisoprenylated benzophenone derivates from the fruits of Garcinia cambogia and their absolute configuration by quantum chemical circular dichroism. Tetrahedron 66 pp. 139-145. Simon László – Szilágyi Mihály: Trace elements in the food chain. Bessenyei György Kiadó, Nyíregyháza (2003). Suhad M. Bahijri et al. (2000): Effect of chromium supplementation on glucose tolerance and lipid profile. Saudi Medical Journal 21(1)pp. 45-50.

© 2008 Family Business Kft. Minden jog fenntartva!

H-1153 Budapest Bácska utca 15. Tel.: (+36-06) 70 452 51 23 E-mail: kozpont@family-business.hu