Ismerjük meg a Formosant!
2011. 05. 25.
AZ előző cikkünkben a L-Karnitint ismerhettük meg részletesen, most pedig a FORMOSAN étrend-kiegészítőnk többi hatóanyagát és együttes hatásukat vizsgáljuk meg!
A Formosan kapszula a diéta hatásfokát és eredményességét növelő korszerű fogyókúrás készítmény. Növényi eredetű hatóanyagot tartalmaz, mely befolyásolni tudja a zsíranyagcserét, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását.
Az alábbiakban megismerhetjük a három fontos alkotóelemét a terméknek. L-karnitin, Garcinia cambogia, Króm.
Az L-karnitin ( ß-hydroxi – γ – trimatilaminobutirát) az emlősök és azon belül is az emberi szervezet egyik fontos alkotórésze, melyet legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmaz. Az L-karnitin az emberi szervezetben többlépcsős folyamatban képződik, előállításához szükséges számos vitamin, aminosav és vas. Az L-karnitin szerepe a szervezetben többfunkciós. Az L-karnitin központi szerepet játszik abban, hogy a tárolt zsírraktárakból a hosszú szénláncú zsírsavakat a sejtekhez szállítja, ezáltal rendben tartja zsíranyagcserét, másrészt a szervezet számára mérgező anyagokat (rövidszénláncú zsírsavak) eltávolítja, így méregtelenítő funkciót is betölt (Shimada, 2007).
A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is a vörös húsok, mint például a birka, kecske, juh vagy a szarvasmarha és a sertéshús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk 300 és 2300 mg / kg hús érték között változnak. A fehér
húsok (csirke, pulyka) L-karnitin tartalma alacsonyabb, a vörös húsok értékeinek alsó határán mozog. A növényi eredetű táplálékok viszont igen keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak L-karnitinból. (Ez alól kivétel a gomba 298-500 mg / kg) (Seline, 2007).
Az L-karnitin előtagja az L a molekula kémiai helyzetére utal. A D variáció a természetben nem található meg, következésképpen nem tud hasznosulni megfelelően a szervezetben. Az L konformáció teljesen természetes, nem toxikus, igen nagy százalékban hasznosuló formája a karnitinnek. A szervezetünk által termelt L-karnitin a napi szükséglet körülbelül negyedét fedezi csak. A többit a táplálékkal tudjuk felvenni (Arenas, 1998). Ezért a napi L-karnitin szükséglet függ az elfogyasztott táplálék minőségétől, de az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szokások megváltozása miatt szükséges lehet az L-karnitin pótlása étrend kiegészítőkkel. Magyarországon a ma ajánlott L-karnitin bevitel 500 mg / nap ( Svác: 1000 mg / nap; USA: 20 mg / ttsúly kg / nap). Az L-karnitin fontos szerepet játszik a testsúly csökkentésében is, szedésekor fokozódik a zsíranyag-csere, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását. Sportolás, mozgás előtt érdemes fogyasztani illetve a fogyókúra hatékonyságának növelésére érdekében.
A Garcinia cambogia – indiai nevén Malabar tamarind - Dél-India Konkán nevű részén őshonos évelő növény, mely bőségesen terem az örökzöld esőerdőkben. A gyümölcsöt évszázadok óta használják a tradicionális gyógyászatban hepatitisre, különféle fertőzésekre, megfázásos megbetegedésekre is (Koshy, 2001).
A Garcinia cambogia gyümölcse 10-30% tartalmaz hidroxi-citromsavat (Burdock, 2005), illetve a szárából izoláltak eddig garcinolt (Masullo, 2010).
A Garcinia cambogia hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmazó kivonata általános étrend kiegészítőként ismert kiváló étvágycsökkentő és fogyasztó hatása miatt. A HCA az anyagcserében az ún. citromsav ciklusban gátolja az ATP-citrát liáz (E.C. 4.1.3.8) enzim aktivitását, aminek hatására a citrátból nem képződik acetil-CoA, gátolva ezzel a zsírsav szintézis első lépését. A HCA természetesen tudja befolyásolni a jóllakottságot ezáltal megelőzi a túlzottan sok étel elfogyasztását. Mellékhatása nincsen, még nagyobb mennyiségben (1500 mg/ HCA/kg/nap) sem okoz hasmenést (Burdock, 2005).
Napjainkban testsúlycsökkentő hatása mellett gyógyhatása miatt is egyre inkább elterjedtebbé válik a fejlett országokban olyan betegségek kezelésére is mint a Helicobacter pylori által okozott gyomorfekély. Egy másik hatóanyaga, a már említett garcinol antibiotikus aktivitást mutat az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) ellen is (Masullo, 2010).
Króm
A készítményben levő aktív krómvegyület vércukorszintünket szabályozza, s ezen keresztül csökkenti éhségérzetünket.
Az egészségmegőrzésben a megfelelő étrend és fizikai aktivitás szerepe kétségtelen. Együttes hatásuk még kifejezettebb. Különösen az étrend nyomelem tartalmára vonatkozóan gyűlnek az adatok azegészségmegőrzésben és a fizikai aktivitásban játszott szerepüket illetően. Az ásványi anyagok ésezen belül a nyomelemek számos enzimrendszer aktiválása révén az alapvető életfolyamatokhoz nélkülözhetetlenek (Simon-Szilágyi, 2003).
A szervezet aktív elemei közé tartoznak: kalcium, klór, króm, kobalt, réz, fluor, jód, vas, magnézium, mangán, molibdén, foszfor, kálium, szelén, nátrium, kén, vanádium és cink. Bármennyire is fontosak a vitaminok, az ásványi anyagok nélkül semmilyen hatásuk sem érvényesülhet. Bár a szervezet néhány vitamint képes előállítani, egyetlen ásványi anyagot sem tud előállítani. A krómnak jelentős szerepe van a cukorháztartásunkra, az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát anyagcserében. Csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. Segíti a fehérjéket eljuttatni oda ahol szükség van rájuk. Hivatalosan javasolt napi felvételét nem állapították meg, de 50-200μg felel meg a felnőtt ember átlagos napi felvételének. Ahogyan öregszünk egyre több krómot tart vissza szervezetünk (Earl, 2000).
Kísérletek során megállapították, hogy a magas inzulinszintet, a csökkent glükóz toleranciát enyhíteni tudta beteg emberekben. Leginkább a cukorbetegség kiegészítő kezelésében sikeres az alkalmazása, továbbá a test zsírtömeg szabályozásában is pozitív hatással bír, mérsékelt fogyasztó hatása van (Suhad, 2000).
Pintér Szilvia - Mikrobiológus
Irodalom: Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362. Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362. Asha Sarah Koshy et al. (2001): Flavonoids from Garcinia cambogia lower lipid levels in hypercholesterolemic rats. Food Chemistry 72 pp. 289-294. Dr. Earl Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, Kecskemét (2000). George Burdock (2005): Garcinia cambogia toxicity is misleading. Food and Chemical Toxicology 43 pp. 1683-1684. Milena Masullo et al. (2010): Polyisoprenylated benzophenone derivates from the fruits of Garcinia cambogia and their absolute configuration by quantum chemical circular dichroism. Tetrahedron 66 pp. 139-145. Simon László – Szilágyi Mihály: Trace elements in the food chain. Bessenyei György Kiadó, Nyíregyháza (2003). Suhad M. Bahijri et al. (2000): Effect of chromium supplementation on glucose tolerance and lipid profile. Saudi Medical Journal 21(1)pp. 45-50.
|