HÍRARCHÍVUM

2011. 05. 23. | A Formosan fő hatóanyaga: L-Karnitin

Már ismerhetjük a Family Business Formosan étrend-kiegészítő készítményét és általa már hallhattunk az L-karnitinről. De mi is az az L-karnitin, most ezt mutatom be Önöknek.
Az L-karnitin ( ß-hydroxi – γ – trimatilaminobutirát) az emlősök és azon belül is az emberi szervezet egyik fontos alkotórésze, melyet legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmaz. Az L-karnitin az emberi szervezetben többlépcsős folyamatban képződik, előállításához szükséges számos vitamin, aminosav és vas. Az L-karnitin szerepe a szervezetben többfunkciós. Az L-karnitin központi szerepet játszik abban, hogy a tárolt zsírraktárakból a hosszú szénláncú zsírsavakat a sejtekhez szállítja, ezáltal rendben tartja zsíranyagcserét, másrészt a szervezet számára mérgező anyagokat (rövidszénláncú zsírsavak) eltávolítja, így méregtelenítő funkciót is betölt (Shimada, 2007).

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is a vörös húsok, mint például a birka, kecske, juh vagy a szarvasmarha és a sertéshús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk 300 és 2300 mg / kg hús érték között változnak. A fehér húsok (csirke, pulyka) L-karnitin tartalma alacsonyabb, a vörös húsok értékeinek alsó határán mozog. A növényi eredetű táplálékok viszont igen keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak L-karnitinból. (Ez alól kivétel a gomba 298-500 mg / kg) (Seline,
2007).
Az L-karnitin előtagja az L a molekula kémiai helyzetére utal. A D variáció a természetben nem található meg, következésképpen nem tud hasznosulni megfelelően a szervezetben. Az L konformáció teljesen természetes, nem toxikus, igen nagy százalékban hasznosuló formája a karnitinnek. A szervezetünk által termelt L-karnitin a napi szükséglet körülbelül negyedét fedezi csak. A többit a táplálékkal tudjuk felvenni (Arenas, 1998). Ezért a napi L-karnitin szükséglet függ
az elfogyasztott táplálék minőségétől, de az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szokások megváltozása miatt szükséges lehet az L-karnitin pótlása étrend-kiegészítőkkel. Magyarországon a ma ajánlott L-karnitin bevitel 500 mg / nap ( Svác: 1000 mg / nap; USA: 20 mg / ttsúly kg / nap). Az L-karnitin fontos szerepet játszik a testsúly csökkentésében is, szedésekor fokozódik a zsíranyag-csere, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását
és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását. Sportolás, mozgás előtt érdemes fogyasztani illetve a fogyókúra hatékonyságának növelésére érdekében.

 

Irodalom: Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362.


Pintér Szilvia - mikrobiológus

 

Terméktapasztalat

Nagyon szeretjük a fűszerolajokat. Főleg a fokhagymát nem kell tisztítani és az íze is nagyon finom. Kömény is levesekbe nagyon finom. Az egész család kedvence. Ha picit az étel odaég, egy pici fokhagyma olajjal helyre lehet hozni, nem érződik az égett íz.

Sebestyén Margit

Tovább a termékhez

NEM ÉRDEMES KIHAGYNIA

Spóroljon havi tízezret a telefonszámlán, és inkább vigye el vacsorázni a családját!

Családi Mobil a Family Businesstől

A kedvezmények arra valók, hogy igénybe vegyük oket, avagy hogyan takaríthat meg évente százezret az okos vásárlással?

Family Business Vásárlói Klub

WEBMAIL

Személyes email postafiókját itt elérheti el.

Webmail

© 2025 Family Business International Kft. Minden jog fenntartva!

H-1153 Budapest Bácska utca 15. Tel.: (+36-06) 70 452 51 00 E-mail: kozpont@family-business.hu