HÍRARCHÍVUM

2011. 05. 25. | Ismerjük meg a Formosant!

AZ előző cikkünkben a L-Karnitint ismerhettük meg részletesen, most pedig a FORMOSAN étrend-kiegészítőnk többi hatóanyagát és együttes hatásukat vizsgáljuk meg!

A Formosan kapszula a diéta hatásfokát és eredményességét növelő korszerű fogyókúrás készítmény. Növényi eredetű hatóanyagot tartalmaz, mely befolyásolni tudja a zsíranyagcserét, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását.

Az alábbiakban megismerhetjük a három fontos alkotóelemét a terméknek. L-karnitin, Garcinia cambogia, Króm.

Az L-karnitin ( ß-hydroxi – γ – trimatilaminobutirát) az emlősök és azon belül is az emberi szervezet egyik fontos alkotórésze, melyet legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmaz. Az L-karnitin az emberi szervezetben többlépcsős folyamatban képződik, előállításához szükséges számos vitamin, aminosav és vas. Az L-karnitin szerepe a szervezetben többfunkciós. Az L-karnitin központi szerepet játszik abban, hogy a tárolt zsírraktárakból a hosszú szénláncú zsírsavakat a sejtekhez szállítja, ezáltal rendben tartja zsíranyagcserét, másrészt a szervezet számára mérgező anyagokat (rövidszénláncú zsírsavak) eltávolítja, így méregtelenítő funkciót is betölt (Shimada, 2007).

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is a vörös húsok, mint például a birka, kecske, juh vagy a szarvasmarha és a sertéshús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk 300 és 2300 mg / kg hús érték között változnak. A fehér
húsok (csirke, pulyka) L-karnitin tartalma alacsonyabb, a vörös húsok értékeinek alsó határán mozog. A növényi eredetű táplálékok viszont igen keveset vagy egyáltalán nem tartalmaznak L-karnitinból. (Ez alól kivétel a gomba 298-500 mg / kg) (Seline, 2007).

Az L-karnitin előtagja az L a molekula kémiai helyzetére utal. A D variáció a természetben nem található meg, következésképpen nem tud hasznosulni megfelelően a szervezetben. Az L konformáció teljesen természetes, nem toxikus, igen nagy százalékban hasznosuló formája a karnitinnek. A szervezetünk által termelt L-karnitin a napi szükséglet körülbelül negyedét fedezi csak. A többit a táplálékkal tudjuk felvenni (Arenas, 1998). Ezért a napi L-karnitin szükséglet függ az elfogyasztott táplálék minőségétől, de az elmúlt évtizedekben a táplálkozási szokások megváltozása miatt szükséges lehet az L-karnitin pótlása étrend kiegészítőkkel. Magyarországon a ma ajánlott L-karnitin bevitel 500 mg / nap ( Svác: 1000 mg / nap; USA: 20 mg / ttsúly kg / nap). Az L-karnitin fontos szerepet játszik a testsúly csökkentésében is, szedésekor fokozódik a zsíranyag-csere, meggátolja a táplálékkal bevitt zsírok felhalmozódását és elősegíti a már meglevő zsírpárnák lebomlását. Sportolás, mozgás előtt érdemes fogyasztani illetve a fogyókúra hatékonyságának növelésére érdekében.


A Garcinia cambogia – indiai nevén Malabar tamarind - Dél-India Konkán nevű részén őshonos évelő növény, mely bőségesen terem az örökzöld esőerdőkben. A gyümölcsöt évszázadok óta használják a tradicionális gyógyászatban hepatitisre, különféle fertőzésekre, megfázásos megbetegedésekre is (Koshy, 2001).


A Garcinia cambogia gyümölcse 10-30% tartalmaz hidroxi-citromsavat (Burdock, 2005), illetve a szárából izoláltak eddig garcinolt (Masullo, 2010).
A Garcinia cambogia hidroxi-citromsavat (HCA) tartalmazó kivonata általános étrend kiegészítőként ismert kiváló étvágycsökkentő és fogyasztó hatása miatt. A HCA az anyagcserében az ún. citromsav ciklusban gátolja az ATP-citrát liáz (E.C. 4.1.3.8) enzim aktivitását, aminek hatására a citrátból nem képződik acetil-CoA, gátolva ezzel a zsírsav szintézis első lépését. A HCA természetesen tudja befolyásolni a jóllakottságot ezáltal megelőzi a túlzottan sok étel elfogyasztását. Mellékhatása nincsen, még nagyobb mennyiségben (1500 mg/ HCA/kg/nap) sem okoz hasmenést (Burdock, 2005).

Napjainkban testsúlycsökkentő hatása mellett gyógyhatása miatt is egyre inkább elterjedtebbé válik a fejlett országokban olyan betegségek kezelésére is mint a Helicobacter pylori által okozott gyomorfekély. Egy másik hatóanyaga, a már említett garcinol antibiotikus aktivitást mutat az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) ellen is (Masullo, 2010).
 

Króm

A készítményben levő aktív krómvegyület vércukorszintünket szabályozza, s ezen keresztül csökkenti éhségérzetünket.
Az egészségmegőrzésben a megfelelő étrend és fizikai aktivitás szerepe kétségtelen. Együttes hatásuk még kifejezettebb. Különösen az étrend nyomelem tartalmára vonatkozóan gyűlnek az adatok azegészségmegőrzésben és a fizikai aktivitásban játszott szerepüket illetően. Az ásványi anyagok ésezen belül a nyomelemek számos enzimrendszer aktiválása révén az alapvető életfolyamatokhoz nélkülözhetetlenek (Simon-Szilágyi, 2003).


A szervezet aktív elemei közé tartoznak: kalcium, klór, króm, kobalt, réz, fluor, jód, vas, magnézium, mangán, molibdén, foszfor, kálium, szelén, nátrium, kén, vanádium és cink. Bármennyire is fontosak a vitaminok, az ásványi anyagok nélkül semmilyen hatásuk sem érvényesülhet. Bár a szervezet néhány vitamint képes előállítani, egyetlen ásványi anyagot sem tud előállítani. A krómnak jelentős szerepe van a cukorháztartásunkra, az inzulinnal együtt közreműködik a szénhidrát anyagcserében. Csökkenti az érelmeszesedés kialakulását. Segíti a fehérjéket eljuttatni oda ahol szükség van rájuk. Hivatalosan javasolt napi felvételét nem állapították meg, de 50-200μg felel meg a felnőtt ember átlagos napi felvételének. Ahogyan öregszünk egyre több krómot tart vissza szervezetünk (Earl, 2000).

Kísérletek során megállapították, hogy a magas inzulinszintet, a csökkent glükóz toleranciát enyhíteni  tudta beteg emberekben. Leginkább a cukorbetegség kiegészítő kezelésében sikeres az alkalmazása, továbbá a test zsírtömeg szabályozásában is pozitív hatással bír, mérsékelt fogyasztó hatása van (Suhad, 2000).


Pintér Szilvia - Mikrobiológus


Irodalom: Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362. Arenas, J., Rubico C.J., Martin, A. M., Campos, Y. (1998): Biological roles of L-carnitine in perinatal metabolism. Early Human Development, 53 Supply. ,p. 43-50.; Seline, K. G., Johein, H. (2007): Th e determination of Lcarnitine in several food samples. Food Chemistry, 105, p. 793-804.; Shimada, K. , Sakuma, Y., Wakamatsu, J., Fukushima, M., Sekikawa, M., Kuchida, K., Mikami, M. (2004): Species and muscle diff erences in L-carnitine levels in skeletal muscles based on a new simple assay. Meat Science, 68, p. 357-362. Asha Sarah Koshy et al. (2001): Flavonoids from Garcinia cambogia lower lipid levels in hypercholesterolemic rats. Food Chemistry 72 pp. 289-294. Dr. Earl Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, Kecskemét (2000). George Burdock (2005): Garcinia cambogia toxicity is misleading. Food and Chemical Toxicology 43 pp. 1683-1684. Milena Masullo et al. (2010): Polyisoprenylated benzophenone derivates from the fruits of Garcinia cambogia and their absolute configuration by quantum chemical circular dichroism. Tetrahedron 66 pp. 139-145. Simon László – Szilágyi Mihály: Trace elements in the food chain. Bessenyei György Kiadó, Nyíregyháza (2003). Suhad M. Bahijri et al. (2000): Effect of chromium supplementation on glucose tolerance and lipid profile. Saudi Medical Journal 21(1)pp. 45-50.

Terméktapasztalat

Ezek a termékek a kedvenceim közé tartoznak. Nem csak azért mert finomak, hanem azért is mert egészségesek is. Rendszerint megtalálható az asztalon étkezéskor így mindenki saját száj ízére varázsolhatja az ételt.

Rozevelt Karolina, Szabadka

NEM ÉRDEMES KIHAGYNIA

Spóroljon havi tízezret a telefonszámlán, és inkább vigye el vacsorázni a családját!

Családi Mobil a Family Businesstől

A kedvezmények arra valók, hogy igénybe vegyük oket, avagy hogyan takaríthat meg évente százezret az okos vásárlással?

Family Business Vásárlói Klub

WEBMAIL

Személyes email postafiókját itt elérheti el.

Webmail

© 2025 Family Business International Kft. Minden jog fenntartva!

H-1153 Budapest Bácska utca 15. Tel.: (+36-06) 70 452 51 00 E-mail: kozpont@family-business.hu